20.3 C
Craiova
vineri, 28 iunie, 2024

Bătaie pe voturi


Democraţii au prezentat ieri propriile priorităţi şi proiecte sociale pentru sesiunea parlamentară ce începe azi, intrând în competiţie deschisă cu PNL şi disputându-şi aceleaşi mari teme populare – uninominalul, lustraţia, pensiile, în preajma campaniei electorale pentru euroalegeri.

Construindu-şi discursul raportat, punctual, la priorităţile anunţate deja de liberali, democraţii au evocat mai multe iniţiative legislative – din postura partidului de opoziţie care poate privi şi critica executivul PNL cu relaxare, alteori uitând că au ieşit de la guvernare şi nu mai deţin pârghiile de putere necesare pentru realizarea proiectelor anunţate. Pledoaria liderilor democraţi după şedinţa grupurilor parlamentare de ieri de la Poiana Braşov indică faptul că nu doar PNL, ci şi celelalte partide au intrat în campania electorală ce va precede scrutinul pentru Parlamentul European şi întăreşte impresia că întreaga competiţie va fi axată pe probleme ce ţin de politică şi disputele interne, nicidecum de temele europene. PD merge pe două linii – opoziţia faţă de guvern şi proiecte cu impact asupra populaţiei.

Preşedintele PD, Emil Boc, a subliniat că PD va taxa orice derapaj al guvernului şi va urmări să rezolve problemele oamenilor prin prezenţa politicienilor democraţi în comunitate. De altfel, el i-a îndemnat pe democraţi să fie cât mai vizibili şi mai activi, semn că trebuie să bată oraşele şi satele ţării sau să populeze ecranele TV pentru a aduce cât mai multe procente electorale.

 

Promisiuni angro

 

Dacă democraţii au venit cu propuneri punctuale, liberalii au venit cu măsuri populare, precum cele deja angajate în sesiunea parlamentară trecută -majorarea pensiilor, medicamente pentru pensionari sau creşterea ajutoarelor pentru agricultori, măsuri adoptate şi ele în contextul moţiunilor PSD. Asta pe lângă lustraţie, vot uninominal, desecretizarea arhivelor PCR şi pachetul de legi ale siguranţei naţionale, proiecte pe care PNL le tot promovează din 2005. Unele dintre proiectele adoptate de Delegaţia Permanentă sunt scoase din sertarele prăfuite ale unor deputaţi liberali până mai ieri excluşi din partid, cum ar fi Ioan Ghişe, care şi-a relansat cu această ocazie iniţiativa „Un laptop pentru fiecare elev“, altele sunt prezentate ca făcând parte dintr-o strategie de dezvoltare economică asumată şi avută în vedere la elaborarea proiectului de buget pe 2008.

Liberalii au bifat la capitolul misiuni îndeplinite „reducerea numărului de săraci în România“, prin creşterea salariilor şi a pensiilor. În expunerile prezentate mass-media, ei au respins ipoteza unor măsuri populiste şi au susţinut că această misiune a fost îndeplinită doar datorită dezvoltării economice. O dată ce au îndeplinit acest angajament, liberalii au decis ca executivul PNL să prevadă, în cadrul bugetului pe 2008, acordarea a şase la sută din PIB pentru învăţământ. Această măsură figurează printre priorităţile sesiunii parlamentare de toamnă. Tot în cadrul promovării bugetului pe 2008, liberalii şi-au fixat ca obiectiv sporirea substanţială a alocaţiilor pentru sănătate, cercetare, agricultură şi investiţii în infrastructură. PNL a mai anunţat că susţine programul privind creşterea pensiilor în anul 2008, precum şi reducerea cu şase la sută a contribuţiilor pentru asigurări sociale şi că are în vedere derularea unui program care vizează reducerea cheltuielilor publice şi redirecţionarea fondurilor către alte domenii, precum şi un program de absorbţie a fondurilor UE. În scurtul timp rămas din acest mandat, PNL mai promite electoratului o listă şi mai lungă de obiective – construirea şi modernizarea autostrăzilor şi a drumurilor naţionale, judeţene şi comunale, construirea şi reabilitarea aşezămintelor culturale din mediul rural, construirea de spitale noi şi modernizarea celor existente, modernizarea infrastructurii rurale, construirea sau modernizarea de obiective şcolare, dezvoltarea de ferme eficiente în agricultură. Liberalii au cerut guvernului adoptarea proiectului Legii investiţiilor, care prevede facilităţi pentru investiţiile cu impact economic şi social deosebit, acest proiect urmând să fie susţinut şi în parlament. În acelaşi spirit, PNL a anunţat modificarea Codului de Procedură Fiscală, în sensul eliminării „barierelor din calea iniţiativei private“, precum şi operaţionalizarea Fondului „Proprietatea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII